Tredje etappe: Vi reiser i tid

Gamlebyen i Fredrikstad har en slags egen atmosfære. Historien sluttet liksom aldri her, og om det hadde slentret en gjeng soldater i 1700-tallsuniformer forbi på brostenen, hadde en liksom ikke blitt overrasket.

Gamlebyen er et yndet reisemål for den som vil mate endene, mate seg selv, kikke i små, hyggelige butikker unntatt de store kjedene, eller jangle på vollane. Men, Gamlebyen har også et veldig hyggelig museum! Fredrikstsd museum ligger i Tøihuset som ligger i utkanten av byen, og over en stor museumsbutikk i første etasje ligger det nærmest en tidsreise i andre. Så har de jo sin helt egen tidsmaskin også, da. Det er fryktelig spennende når rattet dreies og vi kan reise tilbake både til mammas barndom og bestefars, men også enda lenger. Hvordan har Norge egentlig forandret seg?

Tidsmaskinen på Fredrikstad museum

Ganske mye, egentlig, og det ser man også utenfor tidsmaskinen. Fra gamle åk, via Tordenskiold og til plastbøtta. Fredrikstad er en industriby med kyststripe, og det bærer byens historie preg av. I gjenstandene som er utstilt kan man se tydelige spor av hverdag, og det er nærliggende å prise seg lykkelig for at man lever i vårt århundre, eller i alle fall ikke er født tidligere enn det forrige; utviklingen har vært stor!

Stor er også nysgjerrigheten på de to skjelettene (!) som er i samlingen på Tøihuset. Hvem var de? Hva skjedde? Det ene skjelettet er et spebarn, og det gjør unektelig inntrykk, om enn noe ulikt på barna og oss voksne. Ja, for ekte skjeletter er jo spennende! Men hvor leit var det ikke for den familien som mistet den lille?

Og det er det som er så fint med museum, syns vi! Kanskje ikke akkurat tragediene, men invitasjonene til refleksjon rundt både tidligere tider og dermed også ens egen plass. Hvordan levde de før? Hvordan lever vi egentlig nå?

Også i Gamlebyen er det stafettoppgaver – selvsagt! Tøihuset har sågar også en bonusoppgave, og her fikk ungene virkelig anledning til å utforske utstillingen. Ja, for hvor er egentlig …? Ved utløpet av Glomma var det kanskje ikke så overraskende at noen av oppgavene handlet om vann, og som et apropos til refleksjoner, så gav også museumsstafetten anledning til det på denne etappen. Ungene fikk undre seg, tenke over og konkludere.

På kanonene i Gamlebyen

Etter en liten, obligatorisk stopp ved en av Gamlebyens mange kanoner, ruslet vi ut av byen og gjennom alleen som fører innover mot Kongsten. Ja, for en rusletur på ti minutter unna, ligger Kongsten fort, en del av festningsverket rundt byen. Også her var det lagt inn en etappe i museumsstafetten, og det var klart at da vi først var så nærme, måtte vi ha med oss denne også! Den helt store anledningen til å se oss om fikk vi dessverre ikke, for det var nok litt upraktisk med vogna til veslebror på to, og på fortet var det i tillegg ferieklubb med mange barn som deltok i ulike aktiviteter rundt omkring, men pytt: Nå har vi lært at det finnes en del av historien vår å se her også, og så kan vi huske på den neste gang vi er i Fredrikstad. Det er jo noe av det som er så spennende med Barnas museumsstafett, for vi oppdager stadig noe nytt – også i nærområdet.

Kanonene i Gamlebyen

Neste gang du hører fra oss, skal vi ta deg med på en skikkelig rundtur langs Østfolds yttergrense. Det er bare å henge med!