Klar, ferdig, gå! Endelig er det åpne museer og tid for Barnas Museumsstafett igjen

Endelig er det åpne museer og tid for Barnas Museumsstafett igjen! Vi gleder oss veldig, og «vi» er Audun (2), Aamund (7), Amadeus (9½), mamma Camilla (34) og pappa Svein (35). Vi bor like utenfor Sarpsborg i tidligere Østfold, og dette er vår fjerde sommer med museumsstafett. Vi er veldig glad i å være på museum ellers i året også, og når vi ikke er på museumsbesøk liker vi å være på speideren, stelle med dyra våre og å være i skauen.

Stafettambassadører for Barnas museumsstafett 2021

I år er vi også stafettambassadører for Barnas Museumsstafett. Det betyr at vi skal dele museumsopplevelsene våre med deg, og vi håper at du får lyst til å bli med på stafett, du også. Ja, for museum er ikke lenger sånne støvete, kjedelige greier som det var før. Nå skjer det masse spennende rundt på museene våre, og det syns vi at flere burde være med på. Vi syns dessuten det er fint å få muligheten til å vise at gode ferieminner ikke behøver å koste all verdens eller bare er å reise langt vekk. De finnes også i nærmiljøet, og det er det som er så fint med Barnas Museumsstafett.

Etter at vi har deltatt på Barnas Museumsstafett har vi blitt enda bedre kjent med hjemstedet vårt, både som by og fylke. Ikke bare har vi lært masse spennende om fortid og nåtid, men vi har også oppdaget nye steder, plasser å reise til og ting å gjøre. Å delta i museumsstafetten er ikke bare å være på museet heller; det er å planlegge og glede seg til utflukten, kanskje pakke med noe godt i kurven, løse spennede oppgaver, bli ta godt i mot av hyggelige museumsverter, lære nye ting, oppleve med alle sanser.Ja, og kanskje det aller viktigste: Vi gjør noe sammen, uten at det krever så altfor mye.

Derfor er det også lurt å kjøpe årskort som gir ubegrenset adgang på alle museene for én pris. Selve museumsstafetten foregår utendørs og er tilgjengelig hele tiden, men noen av museene har bonusoppgaver i åpningstiden om dere har billett. Dessuten får dere så mye mer igjen for besøket om dere tar dere tiden til å se på utstillingene og kanskje slå av en prat med museumsvertene også. Det koster veldig lite sammenliknet med mye annet man kan gjøre i sommerferien, selv for en familie som vår på fem. Årskortet kan man jo bruke etter at museumsstafetten er over også, og det er ikke sjelden at vi drar på museum i helgene også ellers i året. Mange av museeene har aktiviteter for barna da også, og mens ungene er sysselsatt med ulike aktiviteter kan vi voksne ta en kaffitår i museumskafeen, kikke litt på utstillingene og kanskje finne rom for spennende samtaler hvor vi får undre oss over tidligere tider.

Audun, Aamund og Amadeus er superklare til å delta på Barnas Museumsstafett.

I år går Barnas Museumsstafett hos museene i både Østfold og Akershus. Det betyr at vi får muligheten til å oppdage mange, for oss, nye museer underveis i stafetten. Tidligere har vi jo bare deltatt i Østfold. Litt ekstra spent er vi på Fetsund lenser, siden det er ei gammal lense i bygda vi bor i. Det skal bli spennende å lære mer om hvordan tømmeret ble fløtet elvelangs nedover, gjennom bygda her og nedover mot byen vår, Sarpsborg. Ja, og når vi snakker om Sarpsborg, så gleder vi oss nok litt ekstra til å komme tilbake til museumet «vårt» også, Borgarsyssel. Vanvligvis besøker vi Borgarsyssel i alle fall én gang i måneden, men på grunn av Du Vet Hva, har vi ikke vært der siden tidlig i høst.

Audun, Aamund og Amadeus er også derfor helt tydelige på at Borgarsyssel må bli første etappe på Barnas Museumsstafett i år! Deretter jobber vi oss utover i en stadig større radius fra hjemme med Østoldmuseer som Fredrikstad Museum i Gamlebyen, Moss By- og industrimuseum og Folkenborg øverst på lista. Pappa Svein har enda noen uker med jobb før det er ferie, så de lengste utfluktene, sånn som til Gamle Hvam museum, Fetsund lenser og Avistegnerens hus i Drøbak, venter vi nok med til da. Kanskje er det mer å oppleve i nærheten også slik at det blir en heldagstur?

Barna er veldig spent på å se hvilke oppgaver Ømus og Mia har funnet på i år. For første gang kan de også få bruke telefonen når de spiller, og det er nok litt ekstra stas. Vi har lastet ned en app slik at telefonene våre kan lese QR-kodene vi trenger for å løse oppgavene, og Aamund og Amadeus har opprettet hver sin spillerkonto på museumsstafettenes hjemmeside. Det var veldig enkelt, og om barna selv får velge brukernavn og passord klarer de også å logge inn selv når de skal spille. Audun er ikke gammel nok, for man må være mellom 6 og 12 år for å kunne være med i trekningen av alle de fine premiene, men han får likevel henge med på stafetten. Museum er for alle, og vi gleder oss til en sommer med museumsbesøk, spennende stafettoppgaver og sikkert en is eller ti underveis også. Som stafettambassadører kommer vi til å fortelle deg om besøkene våre etter hvert som vi spiller oss rundt i Østfold og Akershus, og vi håper du får lyst til å være med å spille mot oss. Kanskje sees vi på museet også?

Klar, ferdig, gå!

Audun, Aamund, Amadeus, Camilla og Svein